In het JAR-interview van vandaag galopperen we in de intrigerende wereld van de horse & dog trail-sport met Jaime Keijzer, een pionier van deze relatief nieuwe discipline in Nederland. Deze unieke sport, die populair is in Duitsland, combineert paardrijkunsten met de behendigheid van honden op trail-obstakels, geïnspireerd door de symbiotische werkrelatie van Amerikaanse cowboys, hun paarden en honden. Jaime, samen met haar metgezellen - een Nederlandse herder genaamd Dio en een Amerikaans Paint paard liefkozend bekend als Smiley - navigeert door een parcours dat gehoorzaamheid, vertrouwen en harmonie test. Ons gesprek duikt in de uitdagingen, vreugden en misvattingen rondom horse & dog trail en hoe Jaime het promoot in haar land. Zadel op terwijl we aan deze fascinerende reis beginnen, waarbij de banden tussen mens, paard en hond verstrengeld raken in een buitengewone dans van coördinatie en samenwerking.
Belangrijke punten uit ons interview met Jaime:
Horse & dog trail is een snelgroeiende sport waarbij paard, ruiter en hond samen een parcours afleggen. Deze sport benadrukt teamwork en bouwt een sterke band op tussen dieren en hun menselijke tegenhangers.
Het waarborgen van veiligheid is een topprioriteit in deze sport. Jaime benadrukt dat haar paard en hond elkaar zo goed kennen, dat ze een veilige haven voor elkaar worden. Ook als deelnemer is ze waakzaam om overstimulatie of oververhitting tijdens evenementen te voorkomen.
Ondanks de aantrekkingskracht van de sport, is het essentieel om de complexiteit van het trainen van twee dieren tegelijk te erkennen. Elk dier heeft zijn persoonlijkheid, en het is cruciaal om een goede match te waarborgen.
Q: Kun je de sport van horse & dog trail kort beschrijven voor degenen die er misschien niet bekend mee zijn?
A: Bij een proef moet je hond naast je paard loslopen en kom je verschillende obstakels tegen, zoals een bruggetje waar je paard overheen loopt...[terwijl] je hond moet wachten tot je roept. Dan moet de hond ook netjes over de brug lopen om bij jou te komen. Een hekje openen en sluiten waar je hond ook netjes op moet wachten is een ander onderdeel. Een kleine sprong is meestal inbegrepen voor de hond in een proef. Er zijn verschillende niveaus in deze sport, dus je kunt continu samen trainen en groeien.
Q: Hoe raakte je voor het eerst geïnteresseerd in horse & dog trail?
A: Tijdens een westernshow zag ik deze sport voorbijkomen. Ik vond het supergaaf, alleen had ik op dat moment geen hond waar ik dit mee zou kunnen doen. Daarnaast is Smiley nou niet echt een grote fan van honden, dus ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou kunnen gaan doen totdat Dio bij mij kwam. Toen Dio net bij mij was, had ik haar meegenomen naar stal en er verscheen een grote roze wolk tussen Dio en Smiley. Dit was ook voor mij het moment om te gaan kijken of het mogelijk was om te gaan trainen voor horse & dog trail. Aangezien dit een sport is die niet heel veel wordt gedaan in Nederland, ben ik zelf aan de slag gegaan met deze twee.
Q: Hoe zorg je voor de veiligheid van je paard en hond (Smiley en Dio) tijdens evenementen?
A: De veiligheid van de hond en het paard staan voor mij voorop! Dio en Smiley zijn zo op elkaar ingespeeld dat ze voor elkaar een veilige haven zijn. Waar Dio is, is Smiley en andersom. Tijdens evenementen zorg ik voor rust voor beiden voordat wij optreden. En voor het evenement zo min mogelijk contact met bezoekers om prikkels te voorkomen. Na ons optreden mogen bezoekers vragen stellen en mogen ze Smiley en Dio even knuffelen. Waar ik verder erg op let, zijn de temperaturen. Als het erg warm is dan wordt de demo ingekort en zorg ik dat er water in de arena staat voor Dio. Honden kunnen slecht hun warmte kwijt dus ik hou hier altijd rekening mee. Voor Smiley is het eigenlijk hetzelfde.
Q: Welke maatregelen nemen evenementorganisatoren meestal om de veiligheid en het welzijn van de betrokken dieren te waarborgen?
A: De evenementorganisatoren zorgen voor voldoende water en schaduw op het terrein. Bezoekers worden op afstand gehouden waar nodig. De evenementen waar ik ben geweest, wordt dit meestal goed gedaan, maar ik zorg meestal zelf voor het welzijn van mijn dieren. Niemand kent ze zo goed als ik zelf :)
Q: Hoe wordt de sport tot nu toe ontvangen in Nederland?
A: Er wordt enthousiast gereageerd, men vindt het prachtig om te zien hoe leuk een samenwerking is tussen hond en paard. Maar vooral het plezier dat beide dieren uitstralen, vindt men fantastisch. Veel mensen zouden dit graag willen doen maar weten niet goed waar te beginnen, daarnaast kost het wel veel tijd en energie, dit moet je natuurlijk wel willen.
Q: Wat doe je om deze sport in je land te populariseren?
A: Op dit moment promoot ik de sport via Instagram (d.s_horse.and.dog.training) en probeer ik aan te sluiten bij paarden- en hondenevenementen om demo's te geven. Veel contact zoeken met paardeneigenaren... de meeste hebben al vaak honden of zijn dierenliefhebbers. Daarnaast verkoop ik t-shirts en bandana's met ons logo erop zodat dat als reclamemateriaal gebruikt kan worden.
Q: Kun je een memorabele ervaring delen van deelname aan een horse & dog trail-evenement?
A: 2 juli hebben wij onze eerste horse and dog trail wedstrijd gereden.* Superleuk en de jury was enorm enthousiast! Tijdens deze proef kreeg Dio een beetje last van zoomies... ze vindt het gewoon zo leuk om te doen maar na een rondje rennen kwam ze weer netjes terug en hebben we de rest van het parcours superfijn af kunnen leggen. Het heeft geresulteerd in een gedeelde eerste plaats! Ik ben hier natuurlijk erg trots op.
Q: Wat zijn enkele veelvoorkomende misvattingen die mensen mogelijk hebben over horse & dog trail?
A: Dat het makkelijk is om met twee dieren tegelijk te werken. Elk dier heeft zijn eigen karakter en het moet natuurlijk ook wel matchen tussen de dieren.
Q: Kun je enkele tips delen voor iemand die geïnteresseerd is in het deelnemen aan deze sport?
A: Het belangrijkste is vooral plezier hebben en genieten van de samenwerking van jezelf, hond en paard! Als je wilt beginnen met deze sport, laat je goed voorlichten en begin echt met kleine stapjes. Ga eerst eens wandelen met je hond en paard, laat ze goed aan elkaar wennen en forceer het niet.
(*Redactienoot: De competitie waarover mevrouw Keijzer spreekt, is de Nederlandse Open Kampioenschappen van de Western Ruiter Associatie Nederland, die plaatsvonden van 30 juni tot 2 juli in het Ruitersport en Recreatiecentrum 't Keelven in Someren.)
Disclaimer: De meningen en opvattingen die in dit interview naar voren worden gebracht, zijn die van de geïnterviewde en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het officiële beleid of standpunt van Just Add Rover. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en betrouwbare informatie te presenteren, onderschrijft, keurt of certificeert Just Add Rover dergelijke informatie niet, noch garandeert het de nauwkeurigheid, volledigheid, doeltreffendheid, tijdigheid of juiste volgorde van dergelijke informatie.
© 2023 Just Add Rover. Alle rechten voorbehouden. Dit interview is afgenomen voor www.justaddrover.com en is beschermd door het auteursrecht. Reproductie van het interview, geheel of gedeeltelijk, is verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Just Add Rover.
Comments